Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ





Όλοι ξέρουμε ότι τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία  από τα χημικά των καθαριστικών που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε κάθε χώρο του σπιτιού...
Υπάρχουν συνταγές για οικολογικά καθαριστικά, ή "συνταγές της γιαγιάς"  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εναλλακτική λύση και που αν μην τι άλλο, αξίζει να δοκιμάσουμε...



Πατάτα για σκουριασμένα μέταλλα
Κόψτε μια πατάτα στη μέση, βυθίστε την κομμένη επιφάνεια σε ένα πιάτο με αλάτι και τρίψτε τις σκουριασμένες περιοχές των μεταλλικών σκευών σας. Αν η πατάτα γίνει πάρα πολύ μαλακή, κόψτε την ξανά και προσθέστε περισσότερο αλάτι.
Γκρέιπφρουτ για τα λίπη
Κόψτε ένα γκρέιπφρουτ στη μέση, βυθίστε την κομμένη επιφάνεια σε αλάτι και τρίψτε το εσωτερικό του φούρνου σας. Μπορείτε, επίσης, να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα ταψιά σας.
Κρεμμύδι για τα τζάμια
Κόψτε ένα κρεμμύδι στα τέσσερα και τοποθετήστε τα κομμάτια σε ένα κουβά με ζεστό νερό. Αφήστε το για τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε το εκχύλισμα του κρεμμυδιού να εισχωρήσει στο νερό. Αφαιρέστε το κρεμμύδι και καθαρίστε τα τζάμια με το νερό του κουβά.
Κέτσαπ για γυάλισμα
Τρίψτε μια μικρή ποσότητα κέτσαπ πάνω στην θαμπή επιφάνεια ενός τηγανιού από χαλκό και ανοξείδωτο χάλυβα. Αφήστε το για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε το.
Ξύδι για το μπάνιο
Για να λάμψει το ντους σας αναμείξτε λευκό ξύδι με ίση ποσότητα νερού και ρίξτε το μέσα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Στη συνέχεια ψεκάστε την επιφάνεια που επιθυμείτε και σκουπίστε.
Μπανάνα για τα παπούτσια
Αν τα δερμάτινα παπούτσια σας είναι ελαφρώς θαμπά, τρίψτε τα με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας, το οποίο περιέχει άτομα αζώτου, θείου και καρβοξυλικά οξέα που δρουν ως φυσικά καθαριστικά.
Γενικό καθαριστικό για το σπίτι:
Διαλύουμε και ανακατεύουμε μισό φλιτζάνι ξίδι και 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα ζεστό νερό. Το διάλυμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθαρίζει τζάμια, καθρέφτες, τις αποθέσεις ασβεστίου σε βρύσες και κεραμικά πλακίδια. Το ξίδι χρησιμοποιείται για απομάκρυνση λιπαρών ουσιών και μούχλας. Για λίπη μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα σαν σκόνη καθαρισμού, και την ενισχύουμε αν χρειαστεί αναμιγνύοντας με ξίδι.
Καθαριστικό για τζάμια:
Διαλύουμε και ανακατεύουμε δύο κουταλιές ξιδιού ανά λίτρο ζεστού νερού και καθαρίζουμε τα τζάμια χρησιμοποιώντας τις παλιές μας εφημερίδες. Ακόμα με το ίδιο διάλυμα μπορούμε να καθαρίσουμε κεραμικά πλακίδια και πλαστικές επιφάνειες όπως το εσωτερικό του ψυγείου.
Για το πλύσιμο των πιάτων:
Πράσινο ή άσπρο σαπούνι από λάδι ελιάς. Το τριμμένο σαπούνι ελιάς, διαλυμένο σε ζεστό νερό, χρησιμοποιείται για γενικό καθαρισμό, για πλύσιμο πιάτων, για σφουγγάρισμα δαπέδων και βέβαια για πλύσιμο ρούχων. Για επίμονους λεκέδες, προσθέτουμε λίγο ξίδι.
Για τον φούρνο:
Φτιάξτε ένα μίγμα παχύρευστης κρέμας με σόδα και λίγο νερό και αλείψτε τις επιφάνειες του φούρνου που θέλετε να καθαρίσετε. Με ένα ψεκαστήρα, ψεκάστε με νερό όταν η σόδα αρχίζει να ξεραίνεται για να την διατηρήσετε υγρή. Επαναλάβετε αρκετές φόρες γιατί η σόδα πρέπει να είναι υγρή για να δράση. Τέλος σκουπίστε καλά με ένα πανί και αφαιρέσετε τη σόδα και τα υπολείμματα. Προσοχή ο φούρνος σας πρέπει να είναι κλειστός και κρύος.

1 σχόλιο: